0 ks
Košík Vyhľadať
Všeobecné

Bábätko a príkrmy alebo ako si uľahčiť prácu

V tomto článku sa nebudem rozpisovať o tom, ako a kedy začať s príkrmami u bábätka, toho je plný internet, ale o tom, ako si to zjednodušiť.

Na úvod sa len v krátkosti zmienim o základoch zavádzania príkrmov. Čas zavádzania príkrmu podľa odporúčania WHO:
- Nedojčené dieťa od cca 4 mesiacov
- Dojčené dieťa od cca 6 mesiacov
Myslí sa tým od ukončeného ... mesiaca. Samozrejme to neznamená, že dieťa dovŕši 4/6 mesiacov a teraz šup na deň presne ideme začať. Všetko závisí od dieťaťa. Ak dojčené dieťa začína prejavovať záujem o jedlo aj pred dovŕšeným 6. mesiacom, môžete začať aj pár dní až týždňov skôr. Alebo naopak - ak dieťa nemá záujem o príkrmy a tvrdohlavo ich odmieta, netreba sa stresovať a skúsiť trochu neskôr...

Začína sa so zeleninou. Má neutrálnejšiu chuť. Ovocie je sladké a dieťa si na sladké rýchlo zvykne. Sladké je aj MM, preto si dieťa vyberie skôr sladké jedlo. Prvé cca 3 dni sa dáva rovnaký druh zeleniny napríklad mrkva, aby sa dalo vypozorovať, ako dieťa na danú potravinu zareaguje... Keď už vyskúšate 2-3 druhy zeleniny, môžete začať kombinovať. Napríklad mrkva+zemiak atď. Po zvládnutých prvých týždňoch môžete pridávať do príkrmov mäso. Po čase skúste s pridaním ďalšieho prírkmu - ovocie. S lepkom počkajte radšej na neskôr.
Čo sa mäsa týka, ak máte domáci zdroj, uprednostnite ten. Oblúkom sa vyhnite hydine zo supermarketov, sú plné hormónov a ATB.
Ak dieťaťu nechutia prvé Vami ponúknuté pokusy, skúste do toho pridať pár kvapiek materského mlieka. Skôr ho takto presvedčíte.
Nezabudnite, že ide o príkrmy. To znamená, že dojčenie je stále hlavnou zložkou stravy. Príkrmom dojčenie úplne nenahradíte. Bude tomu tak asi až po prvom roku dieťaťa. Takže ak si dieťa po príkrme žiada ešte prsník, doprajte mu ho. Nesnažte sa so zavádzaním prvých príkrmov hneď vylúčiť jedno dojčenie.
S nástupom príkrmov už nebude dieťaťu stačiť iba MM na uhasenie smädu, treba začať aj s podávaním tekutín. Či to bude voda, alebo čaj, je na Vás.

A teraz k veci – ako si to všetko uľahčiť.
Som zástanca domácej stravy. Raz dávnejšie som na FB písala článok o tom, prečo varím/pečiem... doma. Hlavne kvôli tomu že viem, čo si do jedla pridám. Aj čo sa detskej výživy týka. Do článku som dávala aj typ na zdroj domácej hydiny v našom regióne. Farma je v Handlovej a zvieratá si tam žijú ako v najluxusnejšom hoteli. Už len sauna, masáže a solárium im k dokonalosti chýba. Môžem si byť istá, že z tejto hydiny mojim synom nenarastú prsia...
Raz som bola nútená kúpiť druhorodenému detskú výživu. Bolo to na pracovnej ceste v Nemecku. Kúpila som mu známu značku, ktorá sa chváli svojou kvalitou a tým, že je všetko bio... A ešte k tomu Nemecký výrobok – ako je už našincom známe, rovnaký výrobok pre západné krajiny je vo vyššej kvalite ako totožný výrobok určený pre spotrebiteľov strednej a východnej Európy... Malému výživa nechutila (vedel prečo, ja som na to prišla až neskôr) tak som ju zavrela. Výživa bola celé 3 dni bez chladničky, cestovala s nami na Slovensko, kde prvý raz po otvorení videla chladničku. Bola som zvedavá, kedy sa výživa začne kaziť. Zrejme sa jej v našej chladničke páčilo, lebo ani po pol roku v chladničke nejavila známky pokazenia. Po asi 8 mesiacoch začala konečne „kvitnúť“. Aké konzervanty obsahovala, keď po otvorení vydržala toľké mesiace bez pokazenia? Moje domáce sa po otvorení pokazia do pár dní aj pri skladovaní v chladničke... Takže aj dojčenskú výživu deťom varím domácu.

Len veľmi málo detí zje prvý príkrm na prvý šup až do dna a tvária sa pri tom, akoby boli do teraz trápené hladom. Väčšina oblizne lyžičku, hodí úškrn číslo 5 a na ďalšie ochutnávanie sa až do ďalšieho dňa môže zabudnúť. Po takýchto niekoľkodňových neúspešných pokusoch to už začne mávať aj s majstrom vnútorného pokoja. Veď ste sa s tým jedlom toľko babrali, s láskou ho pripravovali a dieťa zjedlo ledva lyžičku. Zvyšok môžete zjesť sama, alebo rovno vyhodiť. Každý deň znovu variť ďalšiu mikro porciu s neistým výsledkom.
Keď už teda idete niečo variť, uvarte toho viac. AK už máte strúhať jednu mrkvu, tak si ich rovno načistite aspoň 5, uvarte (ešte lepšie naparte), pomixujte, odložte si na najbližšie 3 mikro porcie do chladničky a zvyšok zmrazte na kocky. O pár dní budete variť napríklad zemiaky, tak zasa rovno načistite a uvarte viac, zvyšok znovu do mrazničky. Takto budete mať v mrazničke nachystané kocky uvarenej mrkvy, zemiakov, tekvice, kalerábu, mäsa a neviem čoho všetkého od výmyslu sveta. Následne keď budete dieťaťu pripravovať ďalšiu mikroporciu s neistým úspechom, vyberiete kocku toho, kocku onoho, rozmrazíte, prihrejete a máte hotové.

Keď už bude dieťa väčšie (tak okolo roka), môžete mu dávať jesť vaše jedlo. Samozrejme neosolené, neokorenené. Svoju porciu si potom dochutíte priamo na tanieri. Ja som do jedla pridávala len štipku soli a hlavne bylinky aké záhrada dala. Až sme si na také slabosolené jedlá zvykli natoľko, že všade mimo domu prskáme nad presoleným jedlom...
Deťom aj tak najviac chutí to, čo majú na tanieri rodičia. Je jedno, že je to úplne to isté jedlo, deti majú svoju pravdu a sú presvedčené o tom, že jedlo na maminom tanieri je aj tak lepšie. Tak aby som predišla zbytočným sporom a vysvetľovaniam, syna som kŕmila rovno zo svojho taniera. Keď sa už nafutroval a mne nechal nejaké vychladnuté zvyšky, dochutila som si to podľa seba.

Niektoré deti začnú zo dňa na deň odmietať mixované jedlá. Bol to prípad nášho prvorodeného. Ako náhle mu narástol prvý zub (mal 10 mesiacov), už bol frajer a chcel hrýzť. Pár dní mi trvalo, kým som pochopila, že za jeho odmietaním jedla bolo práve to, že už nechcel mixované ako bábätko, ale rovno celé kúsky ako riadny chlap. Treba dať však pozor na prvé pokusy. Dieťa musí pochopiť, že sa to neprehĺta ako do teraz, ale musí žuť. Pripravte sa rovno na prvú pomoc – v prípade, že dieťaťu zabehne kúsok jedla, uchopte ho aby bolo dolu hlavou a jemne pobúchajte po chrbátiku, nech to z neho vypadne.

Prajeme Vám úspešné zvládnutie prvých príkrmov a veľa krásnych zážitkov 😀

Autor: Andrea Lackovičová, www.drobcekovia.sk

Páčil sa Vám tento článok? Môžete ho zdieľať tu https://www.facebook.com/drobcekovia.sk/photos/a.536462193051279/949397381757756/?type=3&theater a dať tak o ňom vedieť svojim priateľom. Pomohli Vám informácie obsiahnuté v článku? Budeme radi, keď nám dáte o tom vedieť do komentára pod článok. Páči sa Vám naša filozofia? Budeme radi, keď sa stanete našim fanúšikom, alebo nás odporučíte aj svojim známym. Ďakujeme 😀
Všeobecné
Dojčenie a...
Takto pred 15 rokmi sa začalo moje dobrodružstvo...
Všeobecné
Dojčenie a tvar prsníka
Dojčenie a......ach tie prsiaIsto to mnohé z vás poznajú – práve ste porodili ten vytúžený...
Vzťahová výchova
6. Rovnováha
Rovnováha medzi potrebami dieťaťa a potrebami matky je šiestym – posledným nástrojom vzťahovej výchovy. V predošlých...
Všeobecné
Dojčenie a vplyv na kvalitu zubov
Určite ste počas dojčenia aspoň raz počuli radu typu „nedojči tak dlho, pokazia sa ti...
Vzťahová výchova
5. Nosenie dieťaťa
Nosenie je ďalší z nástrojov vzťahovej výchovy, starý ako ľudstvo samo. Za posledné desaťročia sa...
Všeobecné
Dojčenie a ochorenie matky
Dostala som otázku, ako je to s dojčením počas ochorenia matky na Covid 19 a...
Vzťahová výchova
4. Spanie v blízkosti dieťaťa
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je spoločné spanie. Koľké z nás už v pôrodnici počuli „nenechávajte si...
Všeobecné
Dojčenie a zápal prsníka
Každá mama sa s týmto problémom stretne aspoň raz za obdobie dojčenia. Najčastejšie sa to...
Vzťahová výchova
3. Dojčenie
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je Dojčenie „Dojčíš? Nie? Ty nie si kontaktná mama?“ Ako som už spomínala, vzťahová...
Vzťahová výchova
2. Dieťa má na plač dôvod
Predstavujem vám ďalší nástroj vzťahovej výchovy: #dietamanaplacdovod Sociálne siete sú plne fotiek pokojných, spiacich a usmievajúcich sa...