0 ks
Košík Vyhľadať
Všeobecné

Dojčenie a tvar prsníka

Dojčenie a...

...ach tie prsia

Isto to mnohé z vás poznajú – práve ste porodili ten vytúžený uzlíček šťastia, ktorý ste sa rozhodli stoj čo stoj dojčiť. Na novú rolu ste sa poctivo pripravovali a zrazu k vám pristúpi sestrička s pomocou pri prvom priložení a spustí:

„Ój, vy máte malé/veľké prsia, malé/veľké/ploché/vpáčené... bradavky, máte príliš veľké/malé dvorce..., vy kojiť nebudete!“. Namiesto toho, aby vás podporila, zruší vašu snahu skôr, ako ste sa o to pokúsili. Maximálna pomoc, ktorú od nej môžete očakávať je odporučenie na klobúčiky.

Ako to teda je? Ako na dojčenie vplýva veľkosť a tvar prsníkov, bradaviek a dvorcov?

Ak nemáte nejakú vývojovú vadu, alebo ste nepodstúpili operáciu prsníkov, kojiť dokážete z akýchkoľvek prsníkov.

Za tých viac ako 14 rokov poradenstva som videla širokú škálu prsníkov. A každý jeden dokázal nakŕmiť dieťatko!

V prvom rade si ujasnime, že prsia nie sú nádoby, do ktorých sa medzi kojeniami „nalieva“ mlieko. Mlieko sa tvorí práve počas dojčenia a množstvo vytvoreného mlieka závisí od aktuálnej potreby dieťatka.

Dostatok mlieka pre bábätko dokáže vytvoriť malý prsník rovnako ako ten „obrovský“. Nie - pri malých prsiach nebudete musieť dokrmovať, lebo „nebudú stíhať“ tvoriť dostatok mlieka. A nie – tým obrovským prsníkom dieťa ani nezadusíte. Množstvo vytvoreného mlieka sa mení pri každom dojčení a závisí len od potrieb dieťatka.

Bradavky – sú vyústením mliekovodov, cez ktoré už iba tečie mlieko do ústočiek dieťatka. Pri správnom priložení je bradavka hlboko v puse a teda jej tvar či veľkosť na samotné dojčenie nemá žiadny vplyv. Vpáčené bradavky sa časom (tréningom) vyformujú a vystúpia, rovnako tak aj „ploché“ bradavky. Chce to len trochu cviku a podtlaku, ktoré spraví práve dieťa saním pri dojčení.

Tými „štuplíkmi“, ktoré zdravotníci považujú za ideál a podľa ktorých výrobcovia tvarujú zbytočné klobúčiky a fľašky (ktoré ani z ďaleka nedokážu napodobniť satie s prsníka), sa môžu pochváliť mamy, ktoré už majú čo to odkojené.

Dvorce – tu sa pristavím, aby som hlavne pisálkov bulvárnych článkov na spôsob „ukázala bradavky“ poučila o anatómii prsníkov. Tá časť, ktorá občas vykukne z hlbočizného výstrihu nejakej hviezdičky je práve dvorec – je to tá hnedá časť v tvare terčíka okolo bradavky. Bradavka je už len ten „štuplík“ úplne v strede.

Dvorec je pre dojčenie najdôležitejší. Jeho tmavé zafarbenie nasmeruje dieťa na správne miesto ako terč. Nie je dôležitý jeho tvar, ale jeho umiestnenie v puse dieťatka. Dieťatko má mať v puse práve čo najväčší kus dvorca, pod ktorým sa nachádzajú mliečne kanáliky. Práve ich stláčaním ďasienkami si dieťatko posúva mlieko z prsníka do pusy. A dokáže to dieťatko aj na malom prsníku s maličkým dvorcom. Rovnako tak aj na ooobrovskom prsníku s dvorcom väčším ako jeho hlavička.

Ako teda vyzerajú najideálnejšie prsia? Pozrite sa do zrkadla. Sú to tie VAŠE.

Budem rada, ak nám pod príspevok na instagrame napíšete, s akými reakciami na vaše prsia ste sa v pôrodnici stretli :-)

Autor: Andrea Lackovičová, www.drobcekovia.sk,
Páčil sa Vám tento článok? Môžete ho zdieľať na sociálnych sieťach a dať tak o ňom vedieť svojim priateľom. Pomohli Vám informácie obsiahnuté v článku? Budeme radi, keď nám dáte o tom vedieť do komentára pod článok na instagrame @mama3synov. Páči sa Vám naša filozofia? Budeme radi, keď sa stanete našim sledovateľom, alebo nás odporučíte aj svojim známym. Ďakujeme

Všeobecné
Dojčenie a...
Takto pred 15 rokmi sa začalo moje dobrodružstvo...
Všeobecné
Dojčenie a tvar prsníka
Dojčenie a......ach tie prsiaIsto to mnohé z vás poznajú – práve ste porodili ten vytúžený...
Vzťahová výchova
6. Rovnováha
Rovnováha medzi potrebami dieťaťa a potrebami matky je šiestym – posledným nástrojom vzťahovej výchovy. V predošlých...
Všeobecné
Dojčenie a vplyv na kvalitu zubov
Určite ste počas dojčenia aspoň raz počuli radu typu „nedojči tak dlho, pokazia sa ti...
Vzťahová výchova
5. Nosenie dieťaťa
Nosenie je ďalší z nástrojov vzťahovej výchovy, starý ako ľudstvo samo. Za posledné desaťročia sa...
Všeobecné
Dojčenie a ochorenie matky
Dostala som otázku, ako je to s dojčením počas ochorenia matky na Covid 19 a...
Vzťahová výchova
4. Spanie v blízkosti dieťaťa
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je spoločné spanie. Koľké z nás už v pôrodnici počuli „nenechávajte si...
Všeobecné
Dojčenie a zápal prsníka
Každá mama sa s týmto problémom stretne aspoň raz za obdobie dojčenia. Najčastejšie sa to...
Vzťahová výchova
3. Dojčenie
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je Dojčenie „Dojčíš? Nie? Ty nie si kontaktná mama?“ Ako som už spomínala, vzťahová...
Vzťahová výchova
2. Dieťa má na plač dôvod
Predstavujem vám ďalší nástroj vzťahovej výchovy: #dietamanaplacdovod Sociálne siete sú plne fotiek pokojných, spiacich a usmievajúcich sa...