0 ks
Košík Vyhľadať
Všeobecné

Dojčenie a ochorenie matky

Dostala som otázku, ako je to s dojčením počas ochorenia matky na Covid 19 a očkovaním dojčiacej matky.

Začnem ochorením – bez ohľadu na to, či ide o Covid 19, chrípku, iné respiračné ochorenie, či iné ochorenie, dojčenie ako také by malo ostať zachované. Počas prekonávania choroby telo matky vytvára protilátky voči práve prebiehajúcemu ochoreniu. Protilátky sa potom dostávajú aj do materského mlieka. Dojčené dieťa je teda chránené protilátkami svojej matky, ktoré sú mu dávkované prostredníctvom materského mlieka. Je veľmi málo pravdepodobné, aby dojčené dieťa ochorelo od svojej mamy. Môže ochorieť od iného člena rodiny, ale z tohto dôvodu neochorie od mamy, ktorá ho zásobuje protilátkami.

Čo ale v prípade, ak je mama vyčerpaná prekonávaním choroby – pokračovať v dojčení, či kŕmiť dieťa alternatívnou cestou? Z praktického dôvodu je lepšie pokračovať v dojčení. Mlieko z prsníka mama musí dostať tak či tak, aby sa vyhla zápalu. Je preto jednoduchšie nechať dieťa dojčením vyprázdniť prsníky, ako tak robiť odsávačkou. Zvyšnú starostlivosť o dieťa v tomto období nech zabezpečí iný člen rodiny, aby mala mama dostatok času na vyliečenie.

Čo ak má mama horúčku, nebude mať horúce mlieko? Nie, nebude. Prsníky sú ako termoregulačné nádoby, ktoré zabezpečujú tú správnu teplotu pre dieťa za každých okolností. Rovnako ako v zime nebude mlieko studené, tak ani počas prekonávania horúčky mamou nebude mlieko horúce.

Aké lieky môže dojčiaca matka užívať? Voľno predajné lieky proti bolesti (dodržujte ale návod na dávkovanie). V prípade liekov na predpis vždy svojho ošetrujúceho lekára informujte o skutočnosti, že dojčíte. Veľmi veľa liekov je vhodných aj počas dojčenia, lekár určite nájde vhodný liek pre vás. Väčšinu liečiva telo dokáže vstrebať a do materského mlieka sa dostanú len veľmi minimálne množstvá lieku, ktoré dieťa dokáže bez problémov stráviť. Ak sa potrebujete poradiť ohľadne konkrétneho liečiva, kontaktujte o. z. Mamila, kde sú medzi odborníčkami aj farmaceutky.

A teraz to očkovanie počas dojčenia – áno či nie?

Bez ohľadu na to, aký postoj zastávam, ako poradkyňa by som mala poskytnúť všetky informácie pre zodpovedné rozhodnutie. Obzvlášť teraz, keď sú ľudia vystrašení z nového ochorenia a chcú sa chrániť prostriedkami, ktoré subjektívne považujú za správne. Každý by mal právo slobodne sa rozhodnúť, či sa dá zaočkovať, alebo nie a akú formu liečby v prípade ochorenia zvolí.

Osobne skúsenosť s očkovaním počas dojčenia nemám, preto sa necítim byť správna osoba na radenie v tomto prípade. Nie som ani lekár, aby som podala zodpovedné informácie. Podľa informácií na stránke www.mamila.sk sa očkovanie počas dojčenia nevylučuje, v istých prípadoch vraj môže ochrániť aj dieťa. Neexistujú štúdie na vplyv očkovania matky na dieťa počas dojčenia – z etických dôvodov sa takéto štúdie nerobia. Vhodnosť očkovania počas dojčenia preto radšej konzultujte so svojim ošetrujúcim lekárom, ktorý je v tomto smere najzodpovednejší odborník.

Jediné na čo by som vás chcela upozorniť - prečítajte si príbalovú informáciu k danej látke pred akýmkoľvek úkonom – či už je to užívanie liekov, alebo podanie vakcíny. Túto príbalovú informáciu by vám mal poskytnúť lekár pred tým, ako podpíšete informovaný súhlas a podľa platných zákonov musí byť v slovenskom jazyku. Ak vám ju lekár z akéhokoľvek dôvodu nedá, vyhľadajte si ju na internete, kde musia byť všetky príbalové informácie ku všetkým liekom a vakcínam schválenými ŠÚKL voľne dostupné. Prečítajte si čo daná vakcína alebo predpísaný liek obsahuje, aké sú kontraindikáce a aj nežiadúce účinky (NU). Všetky za aj proti si zodpovedne zvážte a podľa toho sa rozhodnite. Podpísaním informovaného súhlasu potvrdzujete, že vám lekár dal všetky dostupné informácie o danom úkone a zodpovednosť preberáte na seba.

Očkovanie proti C19 je stále ešte na začiatku a preto je ešte zavčasu zvažovať výhody vs. riziká. Ak si chcete overiť prípadné hlásené NU, nahliadnite do amerického prehľadného systému vaers, kde sa nahlasujú všetku NÚ. Tu si môžete podľa rôznych filtrov (obdobie, podávaná látka...) vyhľadať všetky hlásenia prípadných NU a podľa toho sa rozhodnúť či áno, či nie, resp. akú vakcínu zvolíte. U nás vo všeobecnosti zlyháva systém nahlasovania NU aj v prípade liekov.

Akokoľvek sa rozhodnete prajem vám, aby vám to prinieslo len úžitok.

Máte otázky? Neváhajte ma kontaktovať :-)

Autor: Andrea Lackovičová, www.drobcekovia.sk,
Páčil sa Vám tento článok? Môžete ho zdieľať na sociálnych sieťach a dať tak o ňom vedieť svojim priateľom. Pomohli Vám informácie obsiahnuté v článku? Budeme radi, keď nám dáte o tom vedieť do komentára pod článok na instagrame @mama3synov. Páči sa Vám naša filozofia? Budeme radi, keď sa stanete našim sledovateľom, alebo nás odporučíte aj svojim známym. Ďakujeme

Všeobecné
Dojčenie a...
Takto pred 15 rokmi sa začalo moje dobrodružstvo...
Všeobecné
Dojčenie a tvar prsníka
Dojčenie a......ach tie prsiaIsto to mnohé z vás poznajú – práve ste porodili ten vytúžený...
Vzťahová výchova
6. Rovnováha
Rovnováha medzi potrebami dieťaťa a potrebami matky je šiestym – posledným nástrojom vzťahovej výchovy. V predošlých...
Všeobecné
Dojčenie a vplyv na kvalitu zubov
Určite ste počas dojčenia aspoň raz počuli radu typu „nedojči tak dlho, pokazia sa ti...
Vzťahová výchova
5. Nosenie dieťaťa
Nosenie je ďalší z nástrojov vzťahovej výchovy, starý ako ľudstvo samo. Za posledné desaťročia sa...
Všeobecné
Dojčenie a ochorenie matky
Dostala som otázku, ako je to s dojčením počas ochorenia matky na Covid 19 a...
Vzťahová výchova
4. Spanie v blízkosti dieťaťa
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je spoločné spanie. Koľké z nás už v pôrodnici počuli „nenechávajte si...
Všeobecné
Dojčenie a zápal prsníka
Každá mama sa s týmto problémom stretne aspoň raz za obdobie dojčenia. Najčastejšie sa to...
Vzťahová výchova
3. Dojčenie
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je Dojčenie „Dojčíš? Nie? Ty nie si kontaktná mama?“ Ako som už spomínala, vzťahová...
Vzťahová výchova
2. Dieťa má na plač dôvod
Predstavujem vám ďalší nástroj vzťahovej výchovy: #dietamanaplacdovod Sociálne siete sú plne fotiek pokojných, spiacich a usmievajúcich sa...