0 ks
Košík Vyhľadať
Všeobecné

Dojčenie a množstvo vypitého materského mlieka

Na FB stránke breastfeeding som pred časom našla krásnu fotku, ktorá porovnáva veľkosť žalúdka dieťaťa od narodenia po jeden mesiac.

Z tohoto obrázka je zrejmé, prečo dieťa krátko po narodení nie je schopné "exnúť" fľašu UM, ako je to často nanucované mamičkám v pôrodniciach. Sestričky väčšinou mylne argumentujú nedostatkom mlieka...

Po pôrode sa začína tvoriť kolostrum, ktorého množstvo by sa dalo odmerať na kvapky. Verte, že ho je dostatok pre Vaše novorodeniatko. Okrem toho je tam množstvo dôležitých látok, ktoré dostane iba v kolostre a žiadna náhrada UM ho nedokáže ani zdaľeka napodobniť.

Zhruba na 3-4 deň po pôrode sa začína tvoriť "zrelé" mlieko, ktorého je už viac, zvyknú sa naliať prsníky doslova z hodiny na hodinu (ako si poradiť v takomto prípade a predísť zápalu napíšem v inom príspevku). Podľa tohoto obrázku budete najlepšie vedieť, koľko asi mlieka potrebuje Vaše bábätko.

Tak ako som písala v príspevku "Rýchlokurz dojčenia" pripomínam, aby ste zabudli na váhu, na hodiny, prikladajte si dieťatko tak často ako si žiada a nechajte ho na prsníku tak dlho, pokým vidíte že pije. Dieťa samo vie, kedy má dosť. Na jedno papanie sa môže napiť mlieka viac, na druhé menej. Váženie je potom zbytočne stresujúce. Ani my nejeme počas dňa rovnako veľké porcie - na raňajky je to viac ako na desiatu, na obed je porcia najväčšia, olovrant si niečo zobneme a večera väčšinou niečo ľahšie. Ak sme sa cez deň dobre najedli, v noci sa nezobudíme na hlad. Ak by nás v tom niekto budil a nútil zjesť sýte jedlo ako napríklad segedín, asi by sme boli dosť mrzutí. A tak je to aj s bábätkom. Ono nepozná hodiny, hodiny má v brušku. Nevie aké sú normy, koľko by malo zjesť, napije sa toľko mlieka, na koľko má momentálne chuť. Niekedy sa potrebuje iba "napiť" - predného mlieka, inokedy aj "najesť" - zadného mlieka.

Aby ste mali istotu, že sa bábo napapalo dostatočne, sledujte počet pocikaných plienok - malo by ich byť minimálne 5-6 za 24 hodín. Stolica ak je, mala by byť horčicovej farby, praženicovej konzistencie.

Ak bábo pije viac predného mlieka, cukry obsiahnuté v mlieku spôsobujú sfarbenie stolice na zeleno. Občasná zelená stolica je v poriadku, nie je to "hladová" stolica, ako vám môžu tvrdiť dobre mienené rady okolia. Hlavne v letných horúčavách je to bežné - tak ako my, aj dieťa viac "pije" ako "je".

Novorodenec môže mať stolicu ešte redšiu, do praženicovej konzistencie sa zhustí spolu s dozrievaním tráviaceho traktu. Väčšie bábo výlučne dojčené nemusí mať stolicu aj niekoľko dní a je to v poriadku (za predpokladu, že bábo je spokojné).

V prípade akýchkoľvek pochybností ma neváhajte kontaktovať najlepšie telefonicky, prípadne poradkyňu z Vášho okolia :-)

Autor: Andrea Lackovičová, www.drobcekovia.sk

Páčil sa Vám tento článok? Môžete ho zdieľať na FB tu a dať tak o ňom vedieť svojim priateľom. Pomohli Vám informácie obsiahnuté v článku? Budeme radi, keď nám dáte o tom vedieť do komentára pod článok. Páči sa Vám naša filozofia? Budeme radi, keď sa stanete našim fanúšikom, alebo nás odporučíte aj svojim známym. Ďakujeme :-)

Všeobecné
Dojčenie a...
Takto pred 15 rokmi sa začalo moje dobrodružstvo...
Všeobecné
Dojčenie a tvar prsníka
Dojčenie a......ach tie prsiaIsto to mnohé z vás poznajú – práve ste porodili ten vytúžený...
Vzťahová výchova
6. Rovnováha
Rovnováha medzi potrebami dieťaťa a potrebami matky je šiestym – posledným nástrojom vzťahovej výchovy. V predošlých...
Všeobecné
Dojčenie a vplyv na kvalitu zubov
Určite ste počas dojčenia aspoň raz počuli radu typu „nedojči tak dlho, pokazia sa ti...
Vzťahová výchova
5. Nosenie dieťaťa
Nosenie je ďalší z nástrojov vzťahovej výchovy, starý ako ľudstvo samo. Za posledné desaťročia sa...
Všeobecné
Dojčenie a ochorenie matky
Dostala som otázku, ako je to s dojčením počas ochorenia matky na Covid 19 a...
Vzťahová výchova
4. Spanie v blízkosti dieťaťa
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je spoločné spanie. Koľké z nás už v pôrodnici počuli „nenechávajte si...
Všeobecné
Dojčenie a zápal prsníka
Každá mama sa s týmto problémom stretne aspoň raz za obdobie dojčenia. Najčastejšie sa to...
Vzťahová výchova
3. Dojčenie
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je Dojčenie „Dojčíš? Nie? Ty nie si kontaktná mama?“ Ako som už spomínala, vzťahová...
Vzťahová výchova
2. Dieťa má na plač dôvod
Predstavujem vám ďalší nástroj vzťahovej výchovy: #dietamanaplacdovod Sociálne siete sú plne fotiek pokojných, spiacich a usmievajúcich sa...