0 ks
Košík Vyhľadať
Všeobecné

Vzťahová výchova, kontaktné rodičovstvo, attachmentparenting

Pomenovanie pre puto medzi rodičom a dieťaťom, ktoré sa posledné roky toľko skloňuje. Ak nie ste kontaktný rodič, zdá sa, že nie ste dobrý rodič.

Ako to s tou vzťahovou výchovou je? Je to (módny) trend len posledných pár rokov?

Keď som pred rokmi bola súčasťou reportáže od @pavolcertik o vzťahovej výchove pre @tvjoj (link v bio), o pojme "vzťahová výchova" málokto tušil. No je to niečo, čo každý z nás máme hlboko v sebe...

Vzťahová výchova je tu tak dlho, ako ľudstvo samo! Len sme na to akosi posledných pár desaťročí zabudli. O znovupripomenutie sa postaral Dr. Sears s manželkou.

O čo teda ide?

Vzťahová výchova pozostáva zo 6 nástrojov a je len na nás, ktorý z nich nám bude vo vzťahu s našim dieťaťom vyhovovať. Neznamená to, že keď nám v pôrodnici nebol umožnený okamžitý bonding s dieťaťom, je všetko stratené, budeme horší rodičia... Rovnako ako keď sa kojenie nepodarí, nerobí to z nás horšie mamy. Len nám bol odopriaty prvý nástroj a ten druhý sa nám z rôznych dôvodov nevydaril. Máme však na výber z daľších 4!

Všetkým nástrojom vzťahovej výchovy sa budem venovať v budúcich príspevkoch. Chcem vás ale uistiť, že každý na to máme. Máme na to byť tým najlepším rodičom pre naše dieťa. Stačí len otvoriť svoje ❤ a naučiť sa vnímať potreby svojho dieťaťa a rozlúsknuť signály, ktoré nám náš novorodenec dáva. Nepotrebujete na to žiadne (drahé) kurzy či sprievodcov.

Už viac ako 13 rokov odovzdávam svoje vedomosti poradkyne dojčenia tak, ako to bolo kedysi - ako mama mame, ako žena žene. Bez nároku na odmenu. Lebo cítim, že tak to má byť. Okrem dojčenia som rodičov nenútenou formou učila objaviť v sebe toho "kontaktného rodiča" a nasmerovala na knihy, ktoré sa tejto téme venujú.

Takže kto je kontaktný rodič? Každý jeden z nás. Každý rodič, milujúci svoje dieťa natoľko, že by zaňho aj dýchal keby to bolo potrebné. Nežáleží na tom, či využijete všetkých 6 nástrojov vzťahovej výchovy, alebo si vyberiete len jeden. Ste ten najlepší rodič!

Autor: Andrea Lackovičová, www.drobcekovia.sk,
Páčil sa Vám tento článok? Môžete ho zdieľať na sociálnych sieťach a dať tak o ňom vedieť svojim priateľom. Pomohli Vám informácie obsiahnuté v článku? Budeme radi, keď nám dáte o tom vedieť do komentára pod článok na instagrame @mama3synov. Páči sa Vám naša filozofia? Budeme radi, keď sa stanete našim sledovateľom, alebo nás odporučíte aj svojim známym. Ďakujeme

Všeobecné
Dojčenie a...
Takto pred 15 rokmi sa začalo moje dobrodružstvo...
Všeobecné
Dojčenie a tvar prsníka
Dojčenie a......ach tie prsiaIsto to mnohé z vás poznajú – práve ste porodili ten vytúžený...
Vzťahová výchova
6. Rovnováha
Rovnováha medzi potrebami dieťaťa a potrebami matky je šiestym – posledným nástrojom vzťahovej výchovy. V predošlých...
Všeobecné
Dojčenie a vplyv na kvalitu zubov
Určite ste počas dojčenia aspoň raz počuli radu typu „nedojči tak dlho, pokazia sa ti...
Vzťahová výchova
5. Nosenie dieťaťa
Nosenie je ďalší z nástrojov vzťahovej výchovy, starý ako ľudstvo samo. Za posledné desaťročia sa...
Všeobecné
Dojčenie a ochorenie matky
Dostala som otázku, ako je to s dojčením počas ochorenia matky na Covid 19 a...
Vzťahová výchova
4. Spanie v blízkosti dieťaťa
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je spoločné spanie. Koľké z nás už v pôrodnici počuli „nenechávajte si...
Všeobecné
Dojčenie a zápal prsníka
Každá mama sa s týmto problémom stretne aspoň raz za obdobie dojčenia. Najčastejšie sa to...
Vzťahová výchova
3. Dojčenie
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je Dojčenie „Dojčíš? Nie? Ty nie si kontaktná mama?“ Ako som už spomínala, vzťahová...
Vzťahová výchova
2. Dieťa má na plač dôvod
Predstavujem vám ďalší nástroj vzťahovej výchovy: #dietamanaplacdovod Sociálne siete sú plne fotiek pokojných, spiacich a usmievajúcich sa...