0 ks
Košík Vyhľadať
Všeobecné

Najčastejšie mýty o dojčení z pôrodnice

Pri poradenstve sa mamičiek pýtam, aké informácie o dojčení dostali v pôrodnici.

Po vypočutí si dobre mienených rád, ktoré dostala novopečená mamička v pôrodnici, znie najčastejiše moja prvá rada: "zabudnite na všetko, čo vám v pôrodnici povedali a začneme od začiatku."

S akými najčastejšími dezinformáciami sa mamičky v nemocnici stretávajú:

- ešte nemáte mlieko, dieťa vám budeme dokrmovať kým mlieko nepríde

Mlieko nepríde samo od seba. Potrebuje stimul. Prvým stimulom bol pôrod (ak bol prirodzený). Ďalším stimulom je dieťa na prsníku. Ak sa dieťa neprikladá bezprostredne po pôrode, telo nedostáva impulz k tvorbe mlieka. Vlastne laktácia už začala v posledných týždňoch pred pôrodom, treba ju len podporiť. Po pôrode sa začína tvoriť mlieko postupne, po kvapkách, presne toľko, koľko maličký žalúdok bábätka dokáže po pôrode prijať. Viac na túto tému nájdete v článku o množstve vypitého mlieka tu: https://drobcekovia.sk/blog/2-Dojcenie-a-mnozstvo-vypiteho-materskeho-mlieka

- po zobudení dieťa najskôr prebaľte, až potom nakojte

Dieťa sa budí na hlad, nie na plnú plienku. Nerozumie tomu, prečo musí čakať kým ho mama prebalí. Rozplače sa, plačom unaví a keď sa mu konečne dostane vytúženého prsníka, nevládze toľko sať a od únavy zaspáva. Následne sa budí skorej opäť na hlad. Vzniká tak začarovaný kruh a problémy s nedostatočným zasýtením... Po prebudení dieťa dajte najskôr na prsník, až potom prebaľujte. Poviem vám tajomstvo (každá mama skôr či neskôr na to doma príde, no vtedy už je vyčerpaná z toho kolotoča)? Dieťa sa vyprázdňuje počas dojčenia, alebo najčastejšie po dojčení. Dieťa teda tak či tak treba opäť prebaliť. Každá mama praktizujúca bezplienkovú komunikačnú metódu vie, že dieťa medzi dojčeniami ostane suché. Potrebu vyprázdniť sa dá jasne najavo.
Som mama 3 synov a pri mladších dvoch som praktizovala BKM. V lete som ich mávala v šatke holých a nikdy sa nestalo, že by ma ocikali, okakali.

- dieťa na kojenie nevyberajte zo zavinovačky, lepšie sa vám bude držať.

Dieťa vyberte zo zavinovačky, bude tesnejšie pri vás a dokáže sa lepšie prisať. Čím viac vrstiev je medzi vami, tým viac sa dieťa musí k prsníku naťahovať, zle sa prisaje, je nervózne, menej vypije. Ideálny je kontakt koža na kožu, kedy bábätko cíti teplo vášho tela celým svojim telíčkom.

- musíte kojiť každé 3 hodiny

Dieťa nemá v brušku hodiny! Rovnako ako my nejeme v presne stanovených časových intervaloch, ale vtedy, kedy máme hlad a smäd, tak aj dieťa sa pýta na dojčenie vtedy, keď potrebuje. Dieťa sa budí na hlad!

- musíte kojiť 20 minút z jedného a 20 minút z druhého prsníka

Zabudnite na hodiny. Vo svete materstva hodiny neexistujú.
Novorodenec pri prsníku zaspáva, takže samotné dojčenie aj s oddychovými prestávkami a zdriemnutiami môže trvať 15 minút a viac. No dôležité je sledovať samotné sanie. Ak dieťa na prsníku spolupracuje, čiže saje a prehĺta, treba ho nechať. Ak prestane, môžete mu pomôcť stláčaním prsníka. Ak už úplne zaspí a nepomáha žiadna stimulácia, je na čase na oddych. Aj pre vás.

- musíte vážiť dieťa pred každým kojením a po ňom, aby ste vedeli, koľko vypilo

Dieťa najlepšie vie, koľko vypilo. Nemusíme to merať. Okrem toho každé kojenie je iné. Rovnako ako my nemáme každú porciu na raňajky, desiatu, obed, olovrant a večer rovnakú, tak to má aj dieťa. Medzi tým sa potrebujeme aj napiť, rovnako tak to robí aj dieťa. Ak sa potrebuje iba "napiť", je na prsníku krátko a častejšie. Napije sa predného mlieka. Ak sa potrebuje aj "najesť", je na prsníku dlhšie, aby sa dostalo aj k zadnému mlieku, ktoré je bohaté na tuky.

Váženie dieťaťa je zbytočne stresujúce. Nepriberá každý deň rovnako. Jeden týždeň nemusí pribrať vôbec, no ďalší týždeň to všetko dobehne. Ak vážiť, tak stačí na poradniach u pediatra. No dôležitejšie sú dĺžkové prírastky a treba brať do úvahy aj stavbu tela rodičov...

- dieťa musíte v noci budiť na kojenie

Ak má dieťa v noci dlhšie prestávky v dojčení, verte tomu, že cez deň si to všetko vynahradí. Páčilo by sa vám, keby vás v noci niekto budil, aby ste sa šli najesť?

- nespite s dieťaťom v posteli, rozmaznáte ho, či nebodaj zavalíte ho.

Spite s dieťaťom v posteli, potrebuje to. Matka, ktorá nie je pod vplyvom liekov, alkoholu či narkotík, nikdy neprivalí svoje dieťa! Spí veľmi ľahkým spánkom, zobudí sa na akékoľvek šuchnutie, či zmenu rytmu dýchania dieťaťa. Dieťa, ktoré má splnené všetky fyzické a emocionálne potreby v čase, kedy to najviac potrebuje, sa skôr a bezpečne osamostatní. O tom bude ale ďalší článok.

Verte svojim inštinktom a svojmu dieťaťu. Nezabudnite že ZDRAVÉ DIEŤA MÁ VEĽMI SILNÝ PUD SEBAZÁCHOVY! Ak má zabezpečený prístup k prsníku na požiadanie, nenechá sa dobrovoľne vyhladovať na smrť.

Máte otázky? Neváhajte ma kontaktovať :-)

Autor: Andrea Lackovičová, www.drobcekovia.sk,
Páčil sa Vám tento článok? Môžete ho zdieľať na sociálnych sieťach a dať tak o ňom vedieť svojim priateľom. Pomohli Vám informácie obsiahnuté v článku? Budeme radi, keď nám dáte o tom vedieť do komentára pod článok na instagrame @mama3synov. Páči sa Vám naša filozofia? Budeme radi, keď sa stanete našim sledovateľom, alebo nás odporučíte aj svojim známym. Ďakujeme

Všeobecné
Dojčenie a...
Takto pred 15 rokmi sa začalo moje dobrodružstvo...
Všeobecné
Dojčenie a tvar prsníka
Dojčenie a......ach tie prsiaIsto to mnohé z vás poznajú – práve ste porodili ten vytúžený...
Vzťahová výchova
6. Rovnováha
Rovnováha medzi potrebami dieťaťa a potrebami matky je šiestym – posledným nástrojom vzťahovej výchovy. V predošlých...
Všeobecné
Dojčenie a vplyv na kvalitu zubov
Určite ste počas dojčenia aspoň raz počuli radu typu „nedojči tak dlho, pokazia sa ti...
Vzťahová výchova
5. Nosenie dieťaťa
Nosenie je ďalší z nástrojov vzťahovej výchovy, starý ako ľudstvo samo. Za posledné desaťročia sa...
Všeobecné
Dojčenie a ochorenie matky
Dostala som otázku, ako je to s dojčením počas ochorenia matky na Covid 19 a...
Vzťahová výchova
4. Spanie v blízkosti dieťaťa
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je spoločné spanie. Koľké z nás už v pôrodnici počuli „nenechávajte si...
Všeobecné
Dojčenie a zápal prsníka
Každá mama sa s týmto problémom stretne aspoň raz za obdobie dojčenia. Najčastejšie sa to...
Vzťahová výchova
3. Dojčenie
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je Dojčenie „Dojčíš? Nie? Ty nie si kontaktná mama?“ Ako som už spomínala, vzťahová...
Vzťahová výchova
2. Dieťa má na plač dôvod
Predstavujem vám ďalší nástroj vzťahovej výchovy: #dietamanaplacdovod Sociálne siete sú plne fotiek pokojných, spiacich a usmievajúcich sa...