0 ks
Košík Vyhľadať
Všeobecné

Dojčenie krok za krokom v skratke

Tento "rýchlokurz dojčenia" som písala raz dávnejšie pre jednu vtedy ešte len budúcu mamičku, ktorej sa nedalo prísť osobne na moju školičku dojčenia, ktorú robím v individuálne dohodnutom termíne v našej predajni (bezplatne). Je tam zhrnuté všetko čo mi napadlo o dojčení a verím, že v prípade problémov tam nájdete riešenie.
Všetko o čom Vám budem písať si môžete pozrieť na stránke www.drjacknewman.com. Je to kanadský pediater celosvetovo uznávaný odborník na dojčenie (paradoxne chlap), ktorý pred časom prednášal niekoľko krát aj na Slovensku. Konferencie boli síce spojené s kurzom pre poradkyne dojčenia, ale boli na ne pozývaní aj zdravotníci zo Slovenska.

Teraz konečne k dojčeniu. Príroda to zariadila tak, aby mohla každá žena dojčiť, bez ohľadu na veľkosť pŕs, alebo veľkosti a tvaru bradaviek... Neexistuje slabé mlieko, každá žena má zložením iné mlieko a aj počas dojčenia sa jeho dojčenie mení. Dojčenie nie je pre ženu inštinktívne, musí sa to naučiť, najlepšie keď jej to niekto vysvetlí alebo ukáže. Dieťatko sa narodí s hľadacím reflexom, ale dojčiť sa tiež musí naučiť len dojčením. Pomôcť mu môžeme len správnym priložením, ono už samo bude vedieť čo má robiť.

Najčastejšie problémy vznikajú už v pôrodnici a sú väčšinou výsledkom nesprávneho priloženia. Keď nie je priloženie dokonalé, dieťatko je zle prisaté, tým pádom sa mu nedostáva dostatok mlieka, je nervózne keď sa nepapá dostatočne, slabo prospieva... a vzniká začarovaný kruh. Zlým prisatím sa ničia mamičke bradavky, nedostatočným vyprázdňovaním prsníka sa tvorí nadprodukcia mlieka, z toho zápaly... a vzniká ďalší začarovaný kruh.

Ako má vyzerať správne priloženie a sanie:


- keď sa dieťatko zobudí, treba mu ponúknuť najprv prsník.
Dieťatko sa budí na hlad, nič iné ho nezaujíma. Pokiaľ má na papanie čakať kým ho mamička najprv prebalí, nerozumie tomu, rozplače sa, plačom unaví a potom na prsníku nespolupracuje tak, ako by spolupracovalo, keby sa k prsníku dostalo hneď po prebudení. Unavené dieťa na prsníku zaspáva, dostáva sa mu málo mlieka... a vznikajú vyššie uvedené problémy.

- nájdite si správnu polohu.
Vypodkladajte sa vankúšmi tak, aby Vás nič nebolelo, aby Vám bolo pohodlne a v prípade dojčenia v sede si podložte aj ruku, ktorá podopiera dieťatko, aby nemusela počas celého dojčenia niesť váhu dieťatka...

- dieťatko vybaľte zo zavinovačky
Čím viac vrstiev je medzi Vami, tým sa musí dieťatko k prsníku viac naťahovať, tým pádom je prisatie nedostatočné, dieťatko sa šmýka z dvorca na bradavku, dostáva sa mu málo mlieka... a vznikajú zasa problémy. Najideálnejšie je dieťatko dojčiť "hore bez", aby ste pokožkou cítili jeden druhého. Je to veľký balzam aj na psychiku oboch - dieťatka aj mamičky.

- dieťatko si položte tak, aby bolo otečené celým telíčkom k Vám - bruškom k Vášmu brušku.
Ak by ležalo na chrbátiku, muselo by mať hlavičku vykrútenú na jednu stranu a nedostávalo by dostatok mlieka. Pre porovnanie je to ako keby ste skúsili piť z pohára s hlavou natočenou na niektorý bok...

- keď si budete dieťatko prikladať k prsníku, malo by mať pusu otvorenú dokorán.
Dosiahnete to tak, že mu bradavkou prejdete po hornej pere od kútika po kútik. Má tam nervové zakončenia, ktorých dráždenie spôsobí reflexné otvorenie pusy. Keď ju dostatočne otvorí, priložte si dieťatko k prsníku - nie prsník k dieťatku

- správne prisatie - malo by mať v puse čo najväčší kus dvorca, nie iba bradavku.
Pod dvorcom sa nachádzajú zberné kanáliky na mlieko a dieťatko dvorec stláča ďasienkami. Tým si strekne mliečko do pusy a prehltne. Bradavka je len na to, aby cez ňu tieklo mlieko. Keby dieťatko stláčalo len bradavku, žiadne mlieko by mu nešlo a Vám by sa z toho čoskoro zničili bradavky. A tak by vznikli ďalšie problémy s popraskanými bradavkami... Ak sa dieťatko na prvý raz horšie prisaje, stačí keď začne robiť sacie pohyby a prstom mu trošku pozasúvate prsník do pusy. Pri tých sacích pohyboch si prsník vtiahne hlbšie, až sa dostane na dvorec. Dojčenie nemá bolieť. Ak bolí, znamená to, že priloženie nie je správne. Je to taká pálivá bolesť, že by ste videli všetkých svätých ?. Iná bolesť je keď s dojčením len začínate - je to len trochu nepríjemný pocit, lebo doteraz neboli vaše prsia namáhané saním a cez mliečne kanáliky netieklo mlieko. Táto bolesť, alebo skôr nepríjemný pocit po pár dňoch prejde.

- skontrolujte ešte, či má vyhrnutú spodnú peru von.
Pre porovnanie - predstavte si, ako pijete z pohára, tiež máte spodnú peru z vonkajšej strany pohára. Keby ste ju mali v pohári, voda by Vám išla kade tade a Vy by ste sa poriadne nenapili. Ak by malo dieťatko peru v puse, stačí jemne zatiahnuť za bradičku a pera sa vyhrnie von. Vtedy pocítite aj úľavu od bolesti.

- keď už dieťatko začne sať, sledujte ho čo na prsníku robí.
Buď budete počuť aj prehĺtanie, alebo bude robiť pár krát za sebou krátke rytmické sacie pohyby a potom spraví krátku pauzičku. Zasa sacie pohyby-pauza... Sacie pohyby=zbiera si mliečko do pusy, pauza=prehltnutie. Pokiaľ toto robí, máte istotu že naozaj papá. Ak robí len sacie pohyby, nepapá a len sa ukľudňuje. Vtedy pomôže stláčanie prsníka - uchopíte prsník do "C" úchopu (palec vyššie nad dvorcom aby nedeformoval tvar dvorca, lebo by sa dieťatku šmýkal von z pusy) a zvyšné 4 prsty podopierajú prsník zo spodu. Sltačením prsníka dieťatku streknete mliečko do pusy a ono bude minimálne nútené ho prehltnúť, alebo sa navnadí na ďalšie samostatné papanie.

- ak dieťatko na prsníku zaspáva a nepomáha už ani stláčanie prsníka, môžete skúsiť ešte vystriedať prsníky. Zmenou polohy sa dieťatko preberie a bude znovu trochu papať. Ak nezaberá už ani to, môžete mu spraviť prestávku - dať ho odgrgnúť, alebo aj rovno prebaliť. Ak si náhodou počas prebaľovania trochu odgrcne, nič sa nedeje. Po prebalení mu môžete znovu ponúknuť prsník. V tomto prípade každej mamičke radím: ľahnite si s dieťaťom do postele a keď zaspí (lebo deti radi zaspávajú pri dojčení), nevyrušujte ho už odgrgnutím či prekladaním do postieľky. Nechajte ho ležať tam, len zabezpečte, aby ležalo na boku niečím podložené proti pretočeniu a hlavne v bezpečí. Ak by sa dieťatku počas spánku odgrglo, či trochu odgrclo, v takejto polohe - na boku, mu to vytečie z pusy, nehrozí zadusenie zvratkami.

- ak dieťatko aj po tomto všetkom už na prsníku zaspalo, alebo sa samé odpojilo a ostalo pokojné, znamená to, že malo dosť.

- zabudnite na hodiny.
Dieťatko má svoje hodiny v brušku - najlepšie vie ako často sa má na dojčenie budiť a ako dlho má papať. Stačí len sledovať, podľa vyššie uvedeného čo na prsníku robí. Ak prehĺta, nechajte ho tak dlho, kým papá. Novorodencovi to môže trvať aj 20-30 minút, lebo počas papania oddychuje (je to predsa veeeľmi namáhavá činnosť ;-))) ), prípadne zaspáva... Ale keď zosilnie a nájde si správnu techniku, dokáže sa napapať za 5 minút a bude mať dosť.

- aby ste mali istotu či má dosť jedla, sledujte počet pocikaných plienok.
Malo by ich byť minimálne 5-6 za 24 hodín. Aj keď sú to tie jednorazové, cítiť že sú riadne naboptnané. Stolicu dojčené dieťa nemusí mať každý deň. Ale keď už má, je horčicovej farby, praženicovej konzistencie a páchne len ako kyslé mlieko.

Teraz zopár rád, ako sa popasovať s prípadnými problémami a vyvrátenie niektorých sestričkovských mýtov:

- nečakajte na to, kedy sa začne tvoriť mlieko. Laktácia sa nespustí, pokiaľ nie je k tomu telo stimulované. Prvý stimul je samotný pôrod, ktorý spustí "hormonálnu búrku". Podľa toho telo vie, že už je papkáč na svete a treba začať tvoriť mlieko. Zo začiatku je to len pať kvapiek ale veľmi dôležitého kolostra. V ňom dieťatko dostane protilátky, vitamíny..., všetko čo potrebuje pre prvé dni života. Tých pár kvapiek je oveľa hodnotnejších, ako by malo exnúť fľašu umelého mlieka. Dieťatko ma malý žalúdoček, cez ktorý v brušku prechádzala len plodová voda, preto je preň tých pár kvapiek kolostra postačujúcich a nie je možné doňho naliať spomínanú fľašu mlieka. Ako náhle dieťatko dostane zo seba smolku a začne aj cikať, máte istotu, že mu už tráviacim traktom prechádza Vaše mliečko. Pokiaľ budú prsníky stimulované prikladaním dieťatka na prsník, budú tvoriť stále viac a viac mliečka, presne pre potreby dieťatka.

- nestresujte sa vážením dieťatka, čo od Vás budú pravdepodobne v pôrodnici požadovať. Je normálne, že dieťatko po pôrode čosi schudne, ale na dobehnutie pôrodnej hmotnosti má podľa Dr. Newmana až 4 týždne. To len u nás chcú, aby dieťatko v najlepšom prípade dosiahlo pôrodnú hmotnosť ešte v pôrodnici... Oveľa dôležitejšie sú dĺžkové prírastky a hlavne treba brať do úvahy genetickú predispozíciu - ak ste Vy s manželom skôr štíhli, Vaše bábätko nebude mať byť po kom bacuľko. Okrem toho dojčené deti bývajú skôr takí dlhí slížikovia. Deti na umelom mlieku sú naopak mali michellini, lebo umelé mlieko je ťažšie stráviteľné, obsahuje viac tukov... a bývajú doslova doštopaní ako kuriatka... Umelé mlieko je v skutočnosti spracované KRAVSKÉ mlieko. A kravské mlieko je určené pre teliatka. Tie musia čím skôr pribrať, narásť, zosilnieť, aby mohli chodiť popri mame krátko po narodení...

- ak by ste náhodou rodili cisárskym rezom, je možné, že dieťatko bude po pôrode spavejšie. Čo dostanete počas pôrodu alebo pred ním do tela Vy, dostane cez placentu aj bábätko. To je potom spavejšie, vyzerá ako zdrogované a pár dní potrvá, kým sa detoxikuje. Alebo aj dieťatko so žltačkou býva spavejšie. Z toho tiež vznikajú problémy - spavé dieťa=slabé papanie=slabšie priberanie=nadprodukcia mlieka... Pri zaspávaní dieťatka na prsníku pomôže hore spomínané stláčanie prsníka, časté prikladanie...

- pri spavom bábätku sa môže stať, že telo začne tvoriť nadprodukciu mlieka. Ako náhle pocítite, že prsníky sa Vám začínajú prepĺňať, začnite ich odsávať. Šetrnejšie je ručné odstriekavanie - prstami budete stláčať dvorec tak, ako by to robilo dieťatko na prsníku. Keď chytíte ten správny "grif", dokážete si odsať mlieko efektívnejšie ako odsávačkou. Odsávačka vysáva mlieko podtlakom naťahovaním bradavky a dvorca tak, že budete vidieť bradavku pomaly až vo vľaši. Jednak je to bolestivé a jednak takto odsajete oveľa menej mlieka, ako by si odsalo dieťatko prisaté na prsníku. Preto ani nikdy neporovnávajte množštvo odsatého mlieka s tým, čo by si teoreticky mohlo vysať dieťatko. Keď budete odsávať mlieko z dôvodu preplnených prsníkov, odsajte si len toľko, aby sa tlak v nich uvoľnil. Keby ste sa snažili odsať čo najviacej, telo by dostalo impulz, aby tvorilo ešte viac mlieka. A vznikol by začarovaný kruh s nadbytkom mlieka a Vy by ste boli len chodiaca továreň na mlieko. Okrem toho, keď je prsník preplnený je aj tvrdý a tvrdý prsník sa nedá dieťatku uchopiť do pusy. Šmýka sa z dvorca na bradavku... a vzniká ďalší problém a začarovaný kruh. Prsník musí byť mäkký, aby sa dal dieťatku dobre držať.

- ak by ste mali pred dojčením tvrdé prsníky, dajte si teplý obklad, pomasírujte si prsníky krúživými pohybmi a v predklone jemne pretraste. Takto sa trochu uvoľnia, prípadne si ich aj poodsávajte, aby boli fakt mäkké. Nemusíte sa báť situácie, ak si pred dojčením odsajete mlieko, bábätku by už bolo málo. Mlieko sa tvorí hlavne počas dojčenia - stimulovaním nervových zakočení na bradavke dieťatkom sa vysiela impulz do hypofýzy, ktorá dáva telu povel na tvorbu mlieka. Je to geniálny biomechanizmus, ktorý dokáže spustiť len dieťatko priamo na prsníku.

- nepoužívajte žiadne klobúčiky, ani fľašu na dokŕmenie. Cez klobúčiky a fľašový cumlík sa saje úplne iným spôsobom ako z prsníka (aj keď niektoré reklamy tvrdia, že sa z fľašky saje ako z prsníka - je to len veľký marketingový ofajč...). Dieťatko cez ne saje podtlakom, pre porovnanie - ako keby ste pili vodu cez slamku. Keď sa potom dostane priamo na prsník, robí to isté ako na fľaške - také cmuky ako keby prsník bozkávalo a chvíľu mu potrvá, kým príde na ten správny spôsob sania... Okrem toho klobúčik je umelá bariéra medzi vami a tým nie sú ani správne stimulované prsníky. A veľmi dôležitý fakt - priamym kontaktom sliznice dieťatka s prsníkom sa zabezpečí výmena baktérií medzi dieťatkom a Vami. Ak dieťatko obieha nejaká choroba alebo viróza, svojou sliznicou odovzdá cez bradavku choroboplodné zárodky Vášmu telu a to na základe toho vie okamžite vyrobiť pre dieťatko protilátky. Takisto aj v prípade, kedy ste chorá vy, vaše telo začne vyrábať protilátky pre vaše dieťatko a dojčením bude chránené. Dojčené dieťa nikdy neochorie od svojej mamy. Toto je na materskom mlieku geniálne a umelé mlieko sa mu nedokáže ani zďaleka priblížiť (nech si reklamy na UM trvrdia čo chcú)...

- umelé mlieko je len upravené kravské mlieko, ktoré obsahuje viac tukov a solí a sú tam umelo pridávané vitamíny. Je tam síce niekoľko násobne viac železa ako v materskom mlieku, ale len preto, že dieťatko z toho vie využiť len malé množstvo. Železo z materského mlieka dokáže spracovať všetko... Hypoalergénne umelé mlieko znamená len to, že je tam o niečo menej alergizujúcich látok ako v normálnom. Základ je aj tak bielkovina kravského mlieka, ktorá je pre ľudský organizmus ťažšie stráviteľná. Za následok to má to, že také mlieko pôsobí dieťatku v žalúdku ako taký štopeľ, tým má dlhšie pocit nasýtenia. Okrem toho dieťatko minie viac energie na jeho strávenie a preto aj dlhšie spí ako dojčené dieťa...

- vrátim sa k problémom - ak sa prepĺňajú prsníky, pomôže Vám medzi dojčeniami studený obklad priamo na prsník (kapustný list trošku nalámaný, aby sa porušili na ňom žilky a mohla z nich vytekať šťava, alebo nastrúhaný zemiak či petržlen, alebo tvarohový či vínový obklad) a pred dojčením teplý obklad a masáž. Zo spomínaných studených obkladov mám na sebe niekoľko krát vyskúšaný ako najúčinnejší tvarohový obklad. Každej budúcej mamičke vždy radím mať doma v chladničke tvaroh do zásoby...

- popraskané bradavky = zlé priloženie. Stačí upraviť prisatie a aj boľavá bradavka hneď prestane bolieť a môže sa pokračovať v dojčení aj na poranenom prsníku.

- spavé dieťatko - pomôže stláčanie prsníka

- slabá tvorba mlieka - pomôže časté prikladanie a zo začiatku častejšie striedanie prsníkov. Keď sa dieťatko naučí správne sať, dokáže sa napapať z jedného prsníka na jedno dojčenie.

- ak dieťatko slabo priberá, treba len upraviť prisatie. Neexistuje slabé mlieko.

- tvorba mlieka sa dá kedykoľvek regulovať - či už zvýšiť alebo znížiť. Úprava telu potrvá približne deň kým sa prispôsobí na nové požiadvky odberu. Stratiť mlieko sa nedá zo dňa na deň, úplné zastavenie laktácie je dlhodobejší proces, ktorý môže trvrať aj viac ako pol roka.

- zápal prsníka - vzniká z prebytku mlieka, alebo prestúpením baktérií cez poranené bradavky. Treba upraviť prisatie a v prípade nutnosti si môžete dať tabletku utlmujúcu bolesť a horúčku. Hoci zvýšením teploty sa telo samo bráni proti baktériám. Ak to do 24 hodín neodznie, treba nasadiť ATB. Pri akomkoľvek predpisovaní liekov stačí len lekára upozorniť na fakt že dojčíte a predpíše Vám lieky vhodné pre Vás.

- pri popraskaných bradavkách doprajte prsníkom dostatok vzduchu. Robte si "vzdušný" kúpeľ - keď budete môcť, buďte hore bez nech majú prsníky vzduch. Tampóny do podprsenky často meňte, aby prsníky neboli vo vlhkom prostredí. Baktérie tam majú raj. Najideálnejšie sú prateľné - či už bavlnené, bambusové, alebo hodvábne s prirodzeným antibakteriálnym účinkom.

- na ošetrenie prsníkov je najlepšie nechať na prsníku zaschnúť pár kvapiek materského mlieka, ktoré pôsobí antibakteriálne.

- hygiena - bežná ako aj na celé telo. Žiadne umývanie prsníkov pred dojčením a po dojčení. Jednak to vysušuje pokožku a jednak sa tam ničí film a prirodzené bakteriálne prostredie.

Autor: Andrea Lackovičová, www.drobcekovia.sk, certifikovaná laktačná poradkyňa, (teraz už bývalá) členka o. z. Mamila. Na tento text sa vzťahujú autorské práva. Jeho rozširovanie a kopírovanie je možné len so súhlasom autorky.

Páčil sa Vám tento článok? Môžete ho zdieľať na FB tu: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.536462193051279.120147.118637681500401&type=3 a dať tak o ňom vedieť svojim priateľom. Pomohli Vám informácie obsiahnuté v článku? Budeme radi, keď nám dáte o tom vedieť do komentára pod článok. Páči sa Vám naša filozofia? Budeme radi, keď sa stanete našim fanúšikom, alebo nás odporučíte aj svojim známym. Ďakujeme

Všeobecné
Dojčenie a...
Takto pred 15 rokmi sa začalo moje dobrodružstvo...
Všeobecné
Dojčenie a tvar prsníka
Dojčenie a......ach tie prsiaIsto to mnohé z vás poznajú – práve ste porodili ten vytúžený...
Vzťahová výchova
6. Rovnováha
Rovnováha medzi potrebami dieťaťa a potrebami matky je šiestym – posledným nástrojom vzťahovej výchovy. V predošlých...
Všeobecné
Dojčenie a vplyv na kvalitu zubov
Určite ste počas dojčenia aspoň raz počuli radu typu „nedojči tak dlho, pokazia sa ti...
Vzťahová výchova
5. Nosenie dieťaťa
Nosenie je ďalší z nástrojov vzťahovej výchovy, starý ako ľudstvo samo. Za posledné desaťročia sa...
Všeobecné
Dojčenie a ochorenie matky
Dostala som otázku, ako je to s dojčením počas ochorenia matky na Covid 19 a...
Vzťahová výchova
4. Spanie v blízkosti dieťaťa
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je spoločné spanie. Koľké z nás už v pôrodnici počuli „nenechávajte si...
Všeobecné
Dojčenie a zápal prsníka
Každá mama sa s týmto problémom stretne aspoň raz za obdobie dojčenia. Najčastejšie sa to...
Vzťahová výchova
3. Dojčenie
Ďalším nástrojom vzťahovej výchovy je Dojčenie „Dojčíš? Nie? Ty nie si kontaktná mama?“ Ako som už spomínala, vzťahová...
Vzťahová výchova
2. Dieťa má na plač dôvod
Predstavujem vám ďalší nástroj vzťahovej výchovy: #dietamanaplacdovod Sociálne siete sú plne fotiek pokojných, spiacich a usmievajúcich sa...